Aforizma

15-10-2020 09:46
Aforizma

Bugün 176. doğum günü olan Friedrich Nietzsche, 19. yüzyıl düşünce dünyasında çok etkili olmuş bir Alman düşünür olarak pek çok felsefe kitabı yazmıştır. Şiirsel ve notlardan oluşan kitap yazım üslubu onu klasik filozoflardan ayırır ve felsefe dünyasında farklı bir yere koyar. Aforizmalardan oluşan eserleri ile hem felsefe hem de edebiyat dünyasında çok etkili bir yazardır.

Friedrich Nietzsche, 15 Ekim 1844‘te Almanya‘nın sakin kasabalarından birinde, papaz bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Henüz 5 yaşındayken babasını kaybedince, katı geleneklere, zorlayıcı kurallara ve ağır dini yaptırımlara sahip beş kadından oluşan ailesiyle yaşamak zorunda kaldı. Duygularının derinliklerinde bu uzun ve bunalımlı yılların izlerini taşıyan Nietzsche, daha çok küçük yaşta var oluş nedenleri hakkında kendi kendisine sorular sormaya başlamıştı.

 

Bütün eğitim hayatında üstün başarılar gösteren ve İlahiyat okumak üzere Bonn Üniversitesi’ne başlayan Nietzsche’nin inanç sorgulaması bu yıllarda da devam etti. İçindeki isyan dürtüsüne engel olamıyordu ve sonunda varacağı sonuç hayatını tamamen değiştirecekti: "Tanrı öldü.”

İlahiyatı terk ederek Filoloji eğitimine devam eden bu üstün zekalı düşünce adamı, Basel Üniversitesi’nde profesör unvanı aldığında henüz sadece 24 yaşındaydı.

Nietzsche’nin hayatıyla ilgili çok fazla sorunu vardı: Ailesiyle geçinemiyordu, sevdiği kadın onu reddetmişti ve kitapları satmamıştı. Daha 44 yaşındayken zihinsel bir çöküş yaşadı ve asla düzelmedi, bundan 11 yıl sonra da ardında onlarca kitap bırakarak bu dünyaya veda etti.

Friedrich Nietzsche, kitaplarının bize "gerçekte olduğumuz kişi olmayı” öğretmesini istiyordu. Onun felsefesi ve yazmış olduğu kitaplar 4 temel öğüdün etrafında şekilleniyordu:

1)Kıskançlığını itiraf et

2)Hristiyan olma

3)Asla alkol alma

4)Tanrı öldü

Nietzsche’yi diğer düşünürlerden öne çıkaran özelliği, hiçlik felsefesi diye de adlandırılabilecek olan nihilist felsefeye olan vurgusudur. Felsefi düşüncesi daha çok modernizm ve modern hayatın eleştirisi olarak değerlendirilebilir. Kurduğu felsefi dünya hem felsefe hem de edebiyatseverler için oldukça güçlü ve kapsamlıdır. Eğer düşünce kapasitenizi zorlayan ve bakış açınızı değiştiren kitaplardan hoşlanıyorsanız Nietzsche kitapları tam size göre. Çünkü onun kalemini hem gündelik yaşantınızı hem de düşünce yapınızı sorgulatabilecek kadar ufuk ve zihin açıcı bulacaksınız.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.