Dr. Semmelweis

15-10-2020 09:53
Dr. Semmelweis

UNICEF tarafından 2008 yılında "Dünya El Yıkama Günü” olarak kabul edilen 15 Ekim, özellikle Covid-19 küresel salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde, suya ve sabuna dokunmanın önemini hatırlatıyor bizlere...

 

El yıkamanın önemi ilk olarak 1840'larda, Macar bir doktor olan Dr. Ignaz Semmelweis’in, Viyana Hastanesi’nde doğuma giren doktorların ellerini yıkadıklarında, doğum sonrası ölümlerin azaldığını keşfetmesiyle gündeme geldi. Lohusa humması adı verilen hastalığın doktorların elleri aracılığıyla hastadan hastaya bulaştığını iddia etti. Ancak birçok doktor, bu teşhisi ciddiye almadı. Hatta kişisel temizlik eksikliği nedeniyle hastalarının ölümlerinden sorumlu olabilecekleri fikriyle alay ettiler. Meslektaşları tarafından dışlanan, hastaneden uzaklaştırılan Dr. Semmelweis, el yıkamanın önemi konusundaki ısrarına devam edince sonunda bir akıl hastanesine yatırıldı. Buradaki 14. gününde feci şekilde dövüldü ve hazin bir şekilde yaralarının enfeksiyon kapması sebebiyle öldü. Ölümünden bir süre sonra Pastör "germ teorisi”ni geliştirdi ve bulgularıyla Semmelweis’in haklılığını ortaya çıkardı.

Günümüzde grip başta olmak üzere salgın hastalıkların yayılmasında elleri sabunla yıkamanın başlı başına bir koruma ve tedbir olduğu konusunda tüm uzmanlar hemfikir olmuş durumda. Böylelikle sabun sadece bir temizlik malzemesi olmaktan çıkıp ortak korunma ağının bir parçası haline geldi. Ebeveynler el yıkamanın önemini fark etmeleri konusunda çocuklara örnek olurken, çocuklara bu alışkanlığı benimsetmede çocukların sevebileceği bu konu hakkındaki çocuk kitaplarından faydalanabilirler.


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.