İnsan, evrende gövdesi kadar değiI, yüreği kadar yer kapIar

05-10-2020 21:03
İnsan, evrende gövdesi kadar değiI, yüreği kadar yer kapIar

Türk edebiyatının koca çınarı bugün yaşasaydı 97 yaşında olacaktı.

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, 1923'te Osmaniye’ye bağlı Hemite isimli Türkmen köyündeki tek Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Daha üç buçuk yaşlarında küçücük bir çocukken kurban kesimi sırasında geçirdiği kazada sağ gözünü kaybeden Kemal, bundan yaklaşık bir yıl sonra da babasını kaybetti. Babasının camide namaz kıldığı esnada, Van'dan göç ederken ölümden kurtardığı Yusuf adındaki evlatlığı tarafından hançerlenerek öldürülmesine tanık olan Kemal, bu olaydan o kadar etkiledi ki on iki yaşına kadar kekemeliğe tutuldu.

Sanat çalışmalarına daha çocuk yaşlarda şiirle başlayan usta yazar, sadece edebiyatçı kimliğiyle değil, emekten yana aldığı tavırla da toplumun önemli bir kesiminin kalbini kazandı. Eğitimini tamamlama imkanı bulamadığı halde, hayat okulunda kendi kendini yetiştirmeyi başardı.

Halk kültürü açısından çok zengin bir bölge olan Çukurova'da büyüyen sanatçının vazgeçilmeziydi folklor. Tüm eserlerinde türküler, atasözleri, halk deyişleri gibi folklor ürünlerine yer verdi. Anadolu yaşamının tam kalbini yakalayarak bunu kitaplarına yansıtmayı başardı. Çukurova insanlarının ve Toros dağlarında yaşayan köylülerin hayatını, yaşadıkları sıkıntıları, ırgatlarla köy ağaları arasındaki ilişkileri, eşkıyaları ve kan davalarını işlediği eserlerindeki başarısını halkla iç içe olmasına, halkı çok iyi tanımasına borçluydu.

"Yaşar Kemal” adını, 1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde fıkra ve röportaj yazarı olarak çalışırken kullanmaya başlayan usta yazarın ilk kitabı "Sarı Sıcak” ta yer alacak ve dünya dillerine çevrilecek meşhur öyküsü "Bebek” de ilk olarak bu gazetede yayımlandı. Hayatı boyunca onlarca ödül alan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen ilk yazardır.

Koca çınar, 92 yaşındayken organ yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede, 28 Şubat 2015'de hayatını kaybetmesinin ardından hala sevilerek okunan yazar, eserleriyle halkın gönlündeki varlığını edebiyat var oldukça koruyacaktır. Yaşar Kemal’in başarılı betimlemeleriyle dolu kitaplarını okurken hikayenin içine girmekten kendinizi asla alıkoyamazsınız. Yaklaşık 40 dile çevrilen ilk romanı "İnce Memed”i, Çukurova güneşinin sıcaklığını teninizde hissetmeden, içinde bir başkaldırıyla doğmuş Memed’in düzene karşı isyanını yüreğinizde, mecburiyetlerinin yükünü omuzlarınızda taşımadan okumanız mümkün olmayacaktır.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.