Kaldırım Serçesi

09-10-2020 21:16
Kaldırım Serçesi

Küçücük bedenine olağanüstü bir sesi sığdırmış dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf bu dünyadan ayrılalı tam 57 yıl oldu.

Piaf’ın filmlere konu olan dram dolu hayatı 1915 Paris’inde başladı. Şarkıcı olan annesi tarafından terk edilen küçük Edith, çocukluk günlerini babaannesiyle, ileride en mutlu günleri olarak bahsedeceği Paris yakınlarındaki bir köyde geçirdi.

Bir serçe kadar küçük bedeni ve dinleyenleri kendisine hayran bırakan sesiyle "Kaldırım serçesi”, akrobat babasıyla birlikte yine kaldırımlarda şarkı söylediği bir gün devrin en önemli müzik yapımcılarından biri olan Louis Leplée tarafından keşfedilip hayatı değişmeye başladığında henüz 15 yaşlarındaydı. Birkaç yıl içinde plaklar doldurmaya, şehrin en ünlü müzikhollerinde sahne almaya başlayacaktı.

Konser salonları dolup taşarken muhteşem sesi, okyanusları aşıp Kanada ve Amerika’ya kadar ulaştı. Piaf’ın doludizgin yaşantısına ait pek çok ayrıntı, inişleri, çıkışları, aşkları, güftekâr ve bestekârlarla ilişkileri bugün hayranları tarafından ezbere biliniyor. Paris’in minik serçesi, gerçek aşkı evli ve üç çocuk babası ünlü boksör Marcel Cerdan’da buldu. Bu büyük aşk, Marcel’in Newyork turnesindeki Piaf’ın yanına giderken geçirdiği hazin bir uçak kazasıyla son bulacaktı. Acı kaybının ardından kendisini alkol ve morfin bağımlılığına veren Piaf’ın toparlanması epey vakit aldı.

Piaf’ın sık sık hastalanan hassas bünyesi ve minyon fiziğine karşılık sesi ona verilmiş bir mucizeydi. Eşsiz sesiyle şöhret basamaklarını büyük bir süratle tırmandı. Ancak çocukluğundan beri yaşamış olduğu ağır hayat koşulları, alkole olan düşkünlüğüyle birleşince ortaya çıkacak rahatsızlıkları orta yaşlara geldiğinde peşini bırakmadı ve karaciğer kanseri nedeniyle 10 Ekim 1963’te hayatını kaybetti.

Paris Başpiskoposu, "hayattayken iyi bir yaşam sürmediği için” Piaf’a dini bir tören yapmayı reddetse de Piaf en meşhur şarkısı "Non, je ne regrette rien" (Hayır, pişman değilim) ile yaşadığı hayata bakışını ifade eder aslında. Paris’in ünlü Pere Lachaise Mezarlığı’nda yüzbinlerce insanın katıldığı bir cenaze töreniyle defnedilen Edith Piaf, bugün hala Fransızlar tarafından Fransa’nın gurur kaynağı olarak görülmektedir.

"Fransız Chanson” şarkılarını en iyi seslendiren şarkıcı olarak bilinen Edith Piaf’ı daha yakından tanımak isterseniz onun acılar ve başarılarla dolu kısa hayatını 2007 yapımı "Kaldırım Serçesi” (La Môme) filminde bulabilirsiniz. Giderken ardında bıraktıkları, sıradan bir şarkı külliyatı değil, başlı başına bir şarkı uygarlığıdır. Son zamanlarında 30 kiloya kadar düşen 1.47 boyundaki bu eşsiz kadının olağanüstü sesiyle okuduğu şarkıları şüphesiz ki daha yüzyıllarca yaşayacak.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.