Maviciler

09-10-2020 20:47
Maviciler
Türk Edebiyatında "Maviciler” akımını başlatan ünlü şair, gazeteci ve fikir adamı Attila İlhan, 15 yıl önce bugün ölümsüzlüğe göçtü. O, seksen yıllık ömrüne sadece hafızalara kazınan dizeler değil, romanlar, senaryolar ve büyük aşklar sığdırdı. 

1915’de İzmir Menemen’de dünyaya gözlerini açan ünlü şairin babası, aruzla şiirler yazan bir divan şairiydi. Babasının ilhamını miras alan Attila, hassas, duygusal, nahif ve şiire düşkün bir çocuktu. Geçen yıllar bu nahif ve kırılgan çocuğu şair ruhlu bir delikanlıya dönüştürecekti.

İzmir’in meşhur Atatürk Lisesi’nde okuduğu sırada düştüğü aşk yüzünden genç Attila’nın başı ilk defa şiir yüzünden derde girdi. Henüz 16 yaşındayken, ilk aşkı olan kıza yazmış olduğu mektuba iliştirdiği Nazım Hikmet şiirleri yüzünden okuldan atıldı ve iki ay hapis yattı. Birkaç yıl aradan sonra eğitimine devam etme hakkı kazansa da siyasi görüşleri nedeniyle yaşadığı hukuksal sorunlar yüzünden eğitimini asla bitiremeyecekti. Üniversitedeyken siyasi suçlamalar ve gözaltılar sebebiyle 6 yıl Paris’te yaşamak zorunda kalan İlhan, yurda döndüğünde gazeteciliğe ve yayınevlerinde danışmanlığa başladı.

Attila İlhan’ın ilk şiir kitabı "Duvar” 1948 yılında yayımlandığında ilk övgü, uğruna mücadele ettiği Nazım Hikmet’ten geldi; "Duvar beni çok sevindirdi. Attila İlhan gayet soylu, özlü şair, pek beğendim. Aşk olsun delikanlıya!”

Onlarca şiir kitabına imza atan ve onlarca ödül sahibi ünlü şair, Yağmur Kaçağı ve Ben Sana Mecburum gibi şiir kitapları ile genç şair kuşağını etkilemeyi başardı. İlhan, aynı zamanda çok sayıda filme ve diziye imza atmış iyi bir senaristti.

"Ne kadınlar sevdim, zaten yoktular

Böyle bir sevmek görülmemiştir” diyen Attila İlhan tam bir aşk adamıydı. Yaşadığı sevdaları ve hayatında derin izler bırakan kadınları şiirlerinde yaşattı.

Takvimler 2005 yılının 10 Ekim gününü gösterirken evinde sessiz sedasız bu dünyaya veda eden şairin unutulmaz dizeleri her birimizi hala yüreklerimizin en ince yerinden bir bir yakalıyor. Bize ait olanı onun dizelerinde buluyoruz. Unutulmaz sevdalarımızı, aşkın o en mecbur, en çaresiz halini üç kelimeyle özetlemeyi başarıyor usta şair; "Ben sana mecburum!”

Ve bizlere onlarca şiir miras bırakan usta şairin ölümüne kendi dizelerinde şöyle rastlıyoruz:

Görünmez bir mezarlıktır zaman

Şairler dolaşır saf saf

Tenhalarında şiir söyleyerek

Kim duysa korkudan ölür

-Tahrip gücü yüksek-

Saatli bir bombadır patlar

An gelir

Attila İlhan ölür.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.