Yaş 35

04-10-2020 18:35
Yaş 35

37 yaşındayken yazdığı o meşhur şiirinde; "Yaş 35 yolun yarısı eder” diyen, ancak kendisi 46 yaşında vefat eden usta şair Cahit Sıtkı Tarancı bugün 110 yaşında...

Sembolizm ve romantizm etkisinde yazdığı şiirleriyle Türk edebiyatına unutulmaz bir iz bırakan Cahit Sıtkı Tarancı, Diyarbakır’ın en köklü ailelerinden Pirinççizadeler’e mensuptur. Galatasaray Lisesi mezunu olan şairin ünlü bir şair olma hevesi daha lisede okuduğu yıllarda başlar. Edebiyatla olan ilişkisinin, daha küçük yaşlardayken ailesinden uzak, yatılı okulda kalmasının hasta ruhuna yüklediği sıkıntıdan kaynaklandığını söyler. Ama asıl şair kimliğini Paris’te geçireceği ve orada radyo programı yapacağı yıllara borçludur.

Unutulmaz dizeleriyle yıllarca gönüllerimizde yer edecek şairin, hemen hemen bütün şiirlerinde ölümün gölgesini hissetmek mümkündür. Yoldan geçen çocukta, pencereye konan kuşta, hatta havada bile ölümü hatırladığı için ona "Ölüm Şairi” de denmiştir.

 

Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirleri tüm bu çaresizlik ve ölüm temalarının yanında, insanoğlunun her şeye rağmen, hatta ölüme rağmen korumayı başardığı yaşama sevincini de yansıtır. Mutluluğu zaman zaman çocukluk günlerine dönmek suretiyle yakalamaya çalışır. Belki de içimizdeki çocuğu kaybetmemizi tembihler aslında bizlere. Günümüzde de hala sevilerek okunan şair, "karamsarlık şairi” olarak anılsa da, vatan topraklarını mutlu insanlarla dolu görme arzusunu da şiirlerine serpiştirmiştir. Şüphesiz ki, hepimiz onun hayalini kurduğu memlekete bir gün kavuşmayı diliyoruz.

 

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

 

Memleket isterim

Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

 

Memleket isterim

Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

 

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikayet ölümden olsun.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.