Ks Games Go Turnuva Takımı |
Uluslararası Go standartlarına uygun.
42,5x44 cm ebadında, çift taraflı kullanılabilen, 'Masif Bambu' kaplamalı ahşap oyun tablası.
Orjinal, akrilik Go taşları ve taş kutuları.
Go kuralları kitabı ile beraber.
GO'NUN BÜYÜSÜ
GO 4000 yıllık geçmişe sahip bir strateji oyunudur. Çin imparatoru Shun'un (MÖ: 2255-2206) oğlu Shang Jun'un zekasını geliştirmek için icat ettiği söylenir. GO, antik çağlarda Çin'de oynanmakla beraber , yedinci yüzyıldan itibaren Japonya'da yaygınlaşmış ve Japonların milli oyunu haline dönüştürülmüştür. GO, Türkiye'de az sayıda insan tarafından bilinmesine karşılık, Amerika ve Avrupa'da binlerce üyeli federasyonları olan, uluslararası turnuvaları yapılan tüm dünyaya yayılmış bir oyundur.
GO tarihinde en çok dikkat çeken nokta, girdiği ülkelerin entellektüel hayatına ve kültürüne yaptığı etkileridir. GO Çin'deki uzun macerası boyunca ülke yönetimine, savaş stratejilerine ve sanat yapıtlarına kaynaklık etmiştir. Japonya'da da GO'ya yalnızca oyun gözüyle bakılmamış; bir yaşam felsefesi bir 'yol' haline gelmiştir.
BASİT OLAN ZORDUR
GO, iki kişiyle oynanır; oyuncular siyah ve beyaz taşları 19x19 boyutundaki bir tahtanın üzerine koyarlar. 181 adet siyah, 180 adet de beyaz taş ve bir oyun tahtası GO için yeterlidir. Kuralları öylesine basittir ki GO'yu hemen herkes oynayabilir. Ancak kullanılabilecek stratejiler neredeyse sınırsızdır. Bu nedenle GO öğrenmesi birkaç dakika, ustalaşması ise ömür boyu süren bir oyundur.
GO HAYATIN GÖLGESİDİR
GO'da taşlar oyun tahtasına sıra ile konulur. Taşlar hareketsiz ve eş değerlidir. Fakat birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Bir GO oyuncusu tablada gerçek hayatı yaşar. Yapılmış hamleler anılar gibidir; hatalar değiştirilemez ve oyun boyunca ayağınıza bağ olur. Hamle yaşanan andır; acı çekersiniz, mutlu olur ve hayatta kalabilmek ya da rakibi yok edebilmek için çalışırsınız. Gelecek ise yapmayı düşündüğünüz hamlelerde gizlidir.
Oyun tek bir çarpışmadan çok iç içe geçmiş çarpışmalardan kuruludur, yani GO tahtasında bir savaş vardır. Tahta üzerindeki taşların toplu halde kaybedilmesi mümkündür. Dikkatli bir göz, iyi bir taktik ise en mutsuz durumları zafere çevirebilir. Zafer ile yenilgi arasındaki bu sık ani dönüşümler oyunun heyecan düzeyini sürekli dorukta tutar.
GO YAPAY-ZEKAYA KARŞI
GO, bir strateji oyunu olması nedeniyle satranca benzetilir. Ancak her iki oyun arasında büyük farklar vardır. GO'da oyunun başında tahta boştur. GO taşlarının belirli bir puan değeri yoktur. Çünkü bütün taşlar aynı şekle sahiptir. Satrançta olası değişik oyun sayısı 10120'dir. GO'da ise bu sayı 10761'dir. Bu olasılık farkı bile insana aradaki farkın büyüklüğü hakkında fikir verebilir. GO ustalarını yenebilecek, satrançtakine benzer Deep Blue gibi, bir yapay zeka henüz programlanmamıştır. Trevenian'ın Şibumi adlı romanı okuyanlar bilir: 'Satranç tüccarların, GO felsefecilerin oyunudur.'
GO, ZEKA VE ÇOCUKLAR
Japon psikologlar GO oynayan çocuklar üstünde birçok araştırma yapmışlar, GO'nun bir çocuğun doğuştan gelen kabiliyetlerini en iyi geliştiren yol olduğu sonucuna varmışlardır. Japon bilim adamlarına göre çocukları dört-beş yaşlarında GO oynamaya başlaması mümkündür. Çocuklar düşünmeyi, yoğunlaşmayı bu keyifli oyun sayesinde öğrenirler.